EINDHOVEN . PHILIPS WDX

 

 

In dit gebouw komt een deel van het Centre for Industrial Technology. Het gebouw bevat ongeveer 22.000 m2 BVO en bestaat voor tweederde uit laboratoria en eenderde uit kantoren.

Omdat de technische en ruimtelijke eisen voor de laboratoria sterk afwijken van die voor de kantoorruimtes is gekozen voor een gebouw dat bestaat uit twee losse delen. De twee delen worden verbonden door een groot glazen tussenlid waarin loopbruggen en liften zijn gesitueerd en waar ontmoetingsplekken voor de werknemers zullen komen. Het tussenlid is ontworpen als overdekte buitenruimte waar het landschap van buiten naar binnen door zal lopen.

Doordat in de laboratoria hoge eisen gesteld worden aan de temperatuur in de ruimtes wordt het beeld van de gevel voornamelijk bepaald door de zonwering. Horizontale aluminium lamellen lopen voor de kozijnen van vloer tot vloer, waardoor het gebouw een abstracte en technische uitstraling krijgt. De kozijnen verspringen steeds per verdieping een stramien waardoor de schaal van het gebouw op een menselijke maat wordt gehouden en er een zekere speelsheid ontstaat.