CAIRO . EGYPTISCH MUSEUM

 

 

Open Internationale Prijsvraag
UIA i.s.m. UNESCO
Selected First Phase Project

Een complexe opgave voor het onderbrengen van de gehele collectie van de afgelopen 4000 jaar met als hoogtepunt de collectie van Tutankhamon.

Het ontwerp is gebaseerd op een doorgaande zwevende galerie in een driedubbele lus. De galerie loopt sequentieel in een chronologische volgorde - het begin van de tentoonstelling is dan gelijk ook het einde en andersom. Het is als museumbezoeker mogelijk om op een willekeurig historisch moment de galerie in te stappen en vervolgens ofwel binnen een tijdperk alle themaís te volgen of chronologisch ÈÈn thema te gaan volgen. Dankzij een 'Hypertextual Interface' is het altijd mogelijk om een koppeling te volgen tussen twee of meerdere onderdelen en hiermee een nieuwe route te gaan ontdekken.

Ingebed in de zandstenen rotswand aan de rand van de Sahara woestijn neemt het nieuwe museum zijn orthogonale ligging en oriÎntatie over van de grote piramides van Gizeh.


Bijzonderheden (bv. prijzen)
Uit in totaal 1557 inzendingen uit 83 landen, werd deze inzending mede gekozen als een van de ca. 150 'Selected First Phase Projects' ter publicatie.

 

opdrachtgever: UIA/UNESCO

ontwerp: 2002 (inbo)