AMSTERDAM BORNEO SPORENBURG . SAMEN BOUWEN

 

 

In de Scheeptimmermanstraat zijn voor diverse opdrachtgevers een tiental woningen ontworpen. 

Het ontwerpproces gebeurde individueel per klant. De bouwvoorbereiding, bouwuitvoering en directievoering zijn gezamenlijk in een hand gehouden.

Van de ontworpen woningen zijn er hier drie van uitgelicht, omdat deze representatief zijn voor de mogelijkheden om op een kavel van 5,1 tot 6,0 meter breedte een individuele woning te bouwen.

 

Nummer 22; de kavelbreedte bedraagt 5,1 meter. Bijzonder was het realiseren van een dubbele garage waarvan het onderste deel gebruikt kon worden als hobbyruimte. Het wonen ligt op de eerste verdieping en is aan de achterzijde dubbel hoog waardoor een maximale relatie met het water ontstaat. De watergevel is geïnspireerd op de Amsterdamse grachtengevels.

 

Nummer 28; de kavel is 5,7 meter breed en 16 meter diep. Bijzonder in het ontwerp zijn de lange hal en de luie trap die naar de woonverdieping voert. De woonkamer heeft een hoogte van vier meter. Door tussen de woonkamer en de keuken geen muur te plaatsen, is deze diepte te ervaren. Overige bijzondere ruimten zijn de patio en het dakterras. De gevels zijn ontworpen met een robuustheid die past bij de voormalige havenfunctie van Borneo.

 

Nummer 44; de kavelbreedte bedraagt 5,1 meter. Licht en ruimte kenmerken deze ruimtelijk spannende woning.

Bij het binnenkomen ervaart men direct de hoogte van het pand door de vides in het trappenhuis. Aan de zuidzijde is de woonkeuken in verbinding gebracht met de woonkamer d.m.v. een vide en een open trap. De woonkamer beslaat twee niveaus: het lagere deel is de zitkamer met open haard en het hogere is de studieruimte. De vide grenst aan de patio op de tweede verdieping en is daarvan gescheiden door een glazen pui. De slaapverdieping is functioneel van opzet met de patio ingericht als een Japanse tuin. 

 

opdrachtgever: diverse particulier

ontwerp: 1998 (inbo (diverse architecten))